Nieuwe EFMI-studie: Gierend rijk over rug consument?

EFMI 2025-01

Gierend rijk over rug van consument“. Met deze kop opende De Telegraaf de krant van dinsdag 4 maart 2025. Aanleiding voor de krantenkop vormen de vermeende hogere prijzen voor producten in Nederlandse supermarkten ten opzichte van winkels in onze buurlanden, die een doorn in het oog zijn van de Tweede Kamer. Zo stipte (inmiddels voormalig) NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt aan dat een potje Hak-appelmoes bij Albert Heijn in Nederland ruim twee keer zo duur is als net over de grens in België.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet paal en perk stelt aan die prijsverschillen. Zelfs een zeer vergaande motie van SP-kamerlid Jimmy Dijk om onafhankelijk toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) de middelen te geven om de prijzen van dagelijkse boodschappen te controleren, reguleren en waar nodig te blokkeren werd door een Kamermeerderheid inmiddels aangenomen.

Centrale onderzoeksvragen in deze studie

De prijs van het potje Hak-appelmoes van Pieter Omtzigt en de daaropvolgende (veelal niet op feiten gebaseerde) politieke discussie is uiteraard geen goede basis om zulke zware conclusies en vergaande maatregelen aan te verbinden. Daarvoor is een diepgravender analyse noodzakelijk.

Op verzoek van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft EFMI Business School een uitgebreide studie gedaan, waarin de volgende onderzoeksvragen centraal staan:

  1. Hoe verhoudt het supermarktprijspeil in Nederland zich tot dat in België en Duitsland? Wat zijn mogelijke oorzaken voor prijsverhogingen en -verschillen tussen de landen?
  2. Hoe winstgevend zijn Nederlandse supermarkten? Oftewel, worden supermarktorganisaties ‘gierend rijk’ over de rug van de Nederlandse consument?

Rapport downloaden

EFMI-bedrijfsleden kunnen het rapport ‘Gierend rijk over rug consument?’ downloaden en vervolgens openen met het wachtwoord dat zij per e-mail hebben ontvangen. Daarnaast kunnen zij het rapport (zonder wachtwoord) downloaden in EFMI Online.

Download rapport  (Pdf, 5 MB)

Inloggen EFMI Online  (exclusief voor EFMI-bedrijfsleden)

Bent u werkzaam voor een bedrijf dat EFMI Bedrijfslid is, maar heeft u nog geen login voor EFMI Online (of weet u deze niet meer)? Dan kunt u deze aanvragen met behulp van uw zakelijke e-mailadres.

Nieuwe login aanvragen

Nog geen EFMI-bedrijfslid?

Het EFMI-bedrijfslidmaatschap staat open voor retailers, fabrikanten en dienstverlenende organisaties in de levensmiddelensector. Per bedrijf ontvangen 3 tot 5 medewerkers alle managementrapporten, uitnodigingen voor evenementen, nieuwsbrieven en andere relevante informatie.

Foto: Midjourney

Recente EFMI Studies:

EFMI Business School is in 1997 opgericht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Geleidelijk is het EFMI uitgegroeid tot toonaangevend academisch kennisinstituut in de Nederlandse levensmiddelensector. Het EFMI biedt diverse opleidingen aan voor senior managers uit de food sector, waaronder de Executive MBA die in samenwerking met de Business School van de Rijksuniversiteit Groningen wordt aangeboden. EFMI Business School houdt kantoor in de Oranjerie van Kasteel Groeneveld te Baarn. Ook de EFMI-opleidingen vinden plaats op deze mooie, centraal gelegen locatie met een rijke historie.