Food Chain Revolution Programma

Hoe kunnen foodproducenten en -retailers de transitie naar 'net-zero' maken?

Ons wereldwijde voedselsysteem staat onder druk. De ‘earth overshoot day’ valt jaarlijks steeds eerder en op dit moment is het al zo dat we met behulp van allerlei externe inputs (zoals fosfaat, kali en kunstmest) een factor 2 produceren van wat de aarde ecologisch gezien aan kan. Ook in Nederland – wereldkampioen lage footprint – zijn de grenzen van het voedselsysteem in zicht met een flinke controverse tussen politiek en agrofood sector tot gevolg.

De maatschappij bemoeit zich ook steeds meer met de wijze waarop de foodsector producten produceert en verkoopt. Bedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met aangescherpte eisen op het gebied van CO2 en stikstofemissies, watergebruik en diervriendelijkheid. Bovendien zal het door de EU in 2021 gelanceerde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komend decennium een grote impact hebben op de levensmiddelensector en bedrijven ‘opzadelen’ met een enorme rapportageverplichting met betrekking tot allerlei dimensies van de ecologische footprint.

Op weg naar een succesvolle transformatie

In het Food Chain Revolution Programma kijken we naar de uitdagingen waarvoor de foodsector zich de komende decennia gesteld ziet en identificeren we de knelpunten van het huidige voedselsysteem. Vervolgens gaan we uitgebreid in op vragen als:

> Aan welke eisen zou een nieuw voedselsysteem moeten voldoen? Wordt circulariteit een noodzakelijke voorwaarde?
> Hoe moeten we sourcen, produceren en distribueren om impact te maken?
> Hoe lijnen we verschillende schakels in de keten op voor het beste resultaat?
> Hoe voldoen we aan de rapportageverplichtingen die op ons af komen (CSRD)?
> En wat vraagt dit alles van jouw leiderschap om transformatieprocessen in goede banen te leiden?

Zo werken we toe naar een concrete, bedrijfsspecifieke agenda voor transitie.

Het Food Chain Revolution Programma is een kort, maar intensief programma van 6 lesdagen (verdeeld over 5 modules), inclusief een internationale studiereis.

Het programma staat onder leiding van Koen Hazewinkel (programmadirecteur EFMI) en Harry Brouwer (voormalig Unilever-topman).

Voor wie?

Senior en top executives van fabrikanten en retailers die een rol hebben in het maken van strategische keuzes en verantwoordelijk zijn voor of betrokken (willen) worden bij de transitie van het bedrijf naar een duurzamer ketenmodel.

Key benefits van het Food Chain Revolution Programma

✅ Je krijgt een integraal perspectief op de grote uitdagingen, die in 2030-2040 voortvloeien uit ons voedselsysteem
✅ Je krijgt een individueel en bedrijfsspecifiek antwoord op de vraag: hoe maak je met je bedrijf een succesvolle transformatie door?
✅ Na het doorlopen van het programma heb je een concrete agenda voor transitie
✅ Je kunt sparren met branchegenoten die voor dezelfde uitdagingen staan en eigen ervaringen inbrengen
✅ Een programma dat verrassend is in aanpak en methodiek

Meer informatie

We sturen je graag (en uiteraard vrijblijvend) meer informatie over het Food Chain Revolution Programma. Vul alsjeblieft onderstaand formulier in, zodat we je goed kunnen helpen.

NB: Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt

Koen Hazewinkel
(programmadirecteur Food Chain Revolution Programma)

“De vereiste transitie van onze voedselketen vraagt om aanpassingen tot diep in de haarvaten van het systeem. Juist dat maakt het vraagstuk zo complex en uitdagend. In het Food Chain Revolution Programma bieden we niet alleen zicht op en inspiratie voor, maar werken we ook daadwerkelijk aan een concrete agenda voor transitie. Van DENKEN naar DOEN.”

EFMI Business School is in 1997 opgericht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Geleidelijk is het EFMI uitgegroeid tot toonaangevend academisch kennisinstituut in de Nederlandse levensmiddelensector. Het EFMI biedt diverse opleidingen aan voor senior managers uit de food sector, waaronder de Executive MBA die in samenwerking met de Business School van de Rijksuniversiteit Groningen wordt aangeboden. EFMI Business School houdt kantoor in de Oranjerie van Kasteel Groeneveld te Baarn. Ook de EFMI-opleidingen vinden plaats op deze mooie, centraal gelegen locatie met een rijke historie.