Nieuwe EFMI-studie: De Strijd om het Supermarktschap 1998-2023

EFMI 2023-04

Het supermarktschap is het moment-van-de-waarheid in de strijd om de shopper. Talrijke studies tonen aan dat meer schapruimte en een betere (verticale) schappositie tot meer productverkopen leiden. Het fysieke schap is echter niet van elastiek: meer facings op een bepaalde schaphoogte van het ene product, zorgen op diezelfde schaphoogte voor minder ruimte voor andere producten. Dat leidt tot een interessant spanningsveld tussen A-merken en huismerken.

In het nieuwe EFMI-managementrapport ‘De Strijd om het Supermarktschap 1998-2023’ analyseren we acht productgroepen bij tien supermarktformules en brengen we in kaart wat anno 2023 de stand van zaken is als het gaat om de (kwantitatieve) schapruimte en de (kwalitatieve) schaphoogte van A-merken en huismerken. Waar mogelijk vergelijken we de uitkomsten met eerdere EFMI-schapstudies uit 1998, 2008 en 2018.

Rapport downloaden

EFMI-bedrijfsleden kunnen het rapport ‘De Strijd om het Supermarktschap 1998-2023’ downloaden en vervolgens openen met het wachtwoord dat zij per e-mail hebben ontvangen. Daarnaast kunnen zij het rapport (zonder wachtwoord) downloaden in EFMI Online.

Download rapport  (Pdf, 5 MB)

Inloggen EFMI Online  (exclusief voor EFMI-bedrijfsleden)

Nog geen EFMI-bedrijfslid?

Het EFMI-bedrijfslidmaatschap staat open voor retailers, fabrikanten en dienstverlenende organisaties in de levensmiddelensector. Per bedrijf ontvangen 3 tot 5 medewerkers alle managementrapporten, uitnodigingen voor evenementen, nieuwsbrieven en andere relevante informatie.

 

Meer EFMI Studies:

EFMI Business School is in 1997 opgericht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Geleidelijk is het EFMI uitgegroeid tot toonaangevend academisch kennisinstituut in de Nederlandse levensmiddelensector. Het EFMI biedt diverse opleidingen aan voor senior managers uit de food sector, waaronder de Executive MBA die in samenwerking met de Business School van de Rijksuniversiteit Groningen wordt aangeboden. EFMI Business School houdt kantoor in de Oranjerie van Kasteel Groeneveld te Baarn. Ook de EFMI-opleidingen vinden plaats op deze mooie, centraal gelegen locatie met een rijke historie.