Food Chain Revolution Programma
Op weg naar een duurzame voedselketen
Ons wereldwijde voedselsysteem staat onder druk. De ‘earth overshoot day’ valt jaarlijks steeds eerder en op dit moment is het al zo dat we met behulp van allerlei externe inputs (zoals fosfaat, kali en kunstmest) een factor 2 produceren van wat de aarde ecologisch gezien aan kan. Ook in Nederland – wereldkampioen lage footprint – zijn de grenzen van het voedselsysteem in zicht met een flinke controverse tussen politiek en agrofood sector tot gevolg.
De maatschappij bemoeit zich ook steeds meer met de wijze waarop de foodsector producten produceert en verkoopt. Bedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met aangescherpte eisen op het gebied van CO2 en stikstofemissies, watergebruik en diervriendelijkheid. Daarnaast vraagt Europa om diepgaande rapportage over allerlei dimensies van de ecologische footprint. Er komt een enorme rapportageverplichting op bedrijven af.
Op weg naar een succesvolle transformatie
In het Food Chain Revolution Programma kijken we naar de uitdagingen waarvoor de foodsector zich de komende decennia gesteld ziet en identificeren we de knelpunten van het huidige voedselsysteem. Vervolgens gaan we uitgebreid in op vragen als:
> | Aan welke eisen zou een nieuw voedselsysteem moeten voldoen? Wordt circulariteit een noodzakelijke voorwaarde? |
> | Hoe moeten we sourcen, produceren en distribueren om impact te maken? |
> | Hoe lijnen we verschillende schakels in de keten op voor het beste resultaat? |
> | En wat vraagt dit alles van jouw leiderschap om transformatieprocessen in goede banen te leiden? |
Zo werken we toe naar een concrete, bedrijfsspecifieke ‘roadmap’ voor de transitie naar net-zero.
Het Food Chain Revolution Programma is een kort, maar intensief programma van 6 lesdagen , inclusief een inspiratiereis met bedrijfsbezoeken.
Het programma staat onder leiding van Koen Hazewinkel (programmadirecteur EFMI) en Harry Brouwer (voormalig Unilever-topman).
Voor wie?
Senior en top executives van fabrikanten en retailers die een rol hebben in het maken van strategische keuzes en verantwoordelijk zijn voor of betrokken (willen) worden bij de transitie van het bedrijf naar een duurzamer ketenmodel.
Key benefits van het Food Chain Revolution Programma
✅ Integraal perspectief op de duurzaamheids- en ketensamenwerkingsvraagstukken die voortvloeien uit ons voedselsysteem
✅ Je krijgt een individueel en bedrijfsspecifiek antwoord op de vraag: hoe maak je met je bedrijf een succesvolle transformatie door?
✅ Na het doorlopen van het programma heb je een concrete ‘roadmap’ voor transitie
✅ Je kunt sparren met branchegenoten die voor dezelfde uitdagingen staan en eigen ervaringen inbrengen
✅ Real-life casuïstiek in de vorm van bedrijfsbezoeken (inspiratiereis)
✅ Topdocenten vanuit wetenschap en praktijk delen hun visies en ervaringen
✅ Individuele begeleiding bij het uitwerken van de ‘roadmap’ voor transitie (sparringspartner)
Het Food Chain Revolution Programma beslaat in totaal 6 opleidingsdagen:
– Introductie: de kunst van het dilemma-managen (1 dag)
– Ketenuitdagingen richting 2030-2040 (2 dagen)
– Een duurzaam voedselsysteem (1 dag)
– Transitie in de praktijk – inspiratiereis met bedrijfsbezoeken (1 dag)
– Ketens in transitie (1 dag)
Het Food Chain Revolution Programma staat onder leiding van EFMI-docenten Koen Hazewinkel en voormalig Unilever-topman Harry Brouwer. Daarnaast verzorgen praktijkdocenten en andere deskundigen gastcolleges.
Deelname aan het Food Chain Revolution Programma staat open voor senior en top executives van fabrikanten en retailers die een rol hebben in het maken van strategische keuzes en verantwoordelijk zijn of betrokken (willen) worden bij de transitie van het bedrijf naar een duurzamer ketenmodel.
Het Food Chain Revolution Programma beslaat in totaal 6 opleidingsdagen over een periode van ongeveer een half jaar
Wil je meer weten over het Food Chain Revolution Programma? Vraag dan de brochure aan via onderstaand contactformulier of neem rechtstreeks contact op met programmadirecteur Koen Hazewinkel via hazewinkel@efmi.nl.
Het Food Chain Revolution Programma heeft mij meer inzicht gegeven in de verschillende denkwerelden over duurzaamheid en heeft voor mijn organisatie een ijkpunt opgeleverd waar we nu staan en wat we nog moeten doen
Jeroen Floris - Commercieel Directeur - 2 Sisters Storteboom
Koen Hazewinkel
(programmadirecteur Food Chain Revolution Programma)
“De vereiste transitie van onze voedselketen vraagt om aanpassingen tot diep in de haarvaten van het systeem. Juist dat maakt het vraagstuk zo complex en uitdagend. In het Food Chain Revolution Programma bieden we niet alleen zicht op en inspiratie voor, maar werken we ook daadwerkelijk aan een concrete agenda voor transitie. Van DENKEN naar DOEN.”