Food Chain Revolution Programma
Hoe kunnen foodproducenten en -retailers de transitie naar een ‘net zero’ bedrijf/keten maken?
Key benefits van het Food Chain Revolution Programma
✅ Integraal perspectief op de grote uitdagingen, die in 2030-2040 voortvloeien uit ons voedselsysteem
✅ Individueel en bedrijfsspecifiek antwoord op de vraag: hoe maak je met je bedrijf een succesvolle transformatie door?
✅ Na het doorlopen van het programma heb je een concrete ‘roadmap’ voor transitie
✅ Je kunt sparren met branchegenoten die voor dezelfde uitdagingen staan en eigen ervaringen inbrengen
✅ Real-life casuïstiek in de vorm van bedrijfsbezoeken (inspiratiereis)
✅ Topdocenten vanuit wetenschap en praktijk delen hun visies en ervaringen
Waarom dit programma?
Ons wereldwijde voedselsysteem staat onder druk. De ‘earth overshoot day’ valt jaarlijks steeds eerder en op dit moment is het al zo dat we met behulp van allerlei externe inputs (zoals fosfaat, kali en kunstmest) een factor 2 produceren van wat de aarde ecologisch gezien aan kan. Ook in Nederland – wereldkampioen lage footprint – zijn de grenzen van het voedselsysteem in zicht met een flinke controverse tussen politiek en agrofood sector tot gevolg.
De maatschappij bemoeit zich ook steeds meer met de wijze waarop de foodsector producten produceert en verkoopt. Bedrijven worden in toenemende mate geconfronteerd met aangescherpte eisen op het gebied van CO2 en stikstofemissies, watergebruik en diervriendelijkheid. Daarnaast vraagt Europa om diepgaande rapportage over allerlei dimensies van de ecologische footprint. Er komt een enorme rapportageverplichting op bedrijven af.
Op weg naar een succesvolle transformatie
In het Food Chain Revolution Programma kijken we naar de uitdagingen waarvoor de foodsector zich de komende decennia gesteld ziet en identificeren we de knelpunten van het huidige voedselsysteem. Vervolgens gaan we uitgebreid in op vragen als:
> | Aan welke eisen zou een nieuw voedselsysteem moeten voldoen? Wordt circulariteit een noodzakelijke voorwaarde? |
> | Hoe moeten we sourcen, produceren en distribueren om impact te maken? |
> | Hoe lijnen we verschillende schakels in de keten op voor het beste resultaat? |
> | Hoe voldoen we aan alle rapportageverplichtingen die op ons af komen? |
> | En wat vraagt dit alles van jouw leiderschap om transformatieprocessen in goede banen te leiden? |
Zo werken we toe naar een concrete, bedrijfsspecifieke ‘roadmap’ voor de transitie naar net-zero.
Het Food Chain Revolution Programma is een kort, maar intensief programma van 6 lesdagen (verdeeld over 5 modules), inclusief een inspiratiereis met bedrijfsbezoeken.
Het programma staat onder leiding van Koen Hazewinkel (programmadirecteur EFMI) en Harry Brouwer (voormalig Unilever-topman).
Voor wie?
Senior en top executives van fabrikanten en retailers die een rol hebben in het maken van strategische keuzes en verantwoordelijk zijn voor of betrokken (willen) worden bij de transitie van het bedrijf naar een duurzamer ketenmodel.
Meer informatie
We sturen je graag (en uiteraard vrijblijvend) meer informatie over het Food Chain Revolution Programma. Vul alsjeblieft onderstaand formulier in, zodat we je goed kunnen helpen.